1954
1959
1972
1993
1995
2012
2013
2013

1954 / Oprichting

Hotel Verminnen HeerenveenDoor enkele ingezetenen van Heerenveen werd het initiatief genomen een zaterdagmiddagclub op te richten. De mannen van het eerste uur waren de G. Lenderink (voorzitter), J.A. ten Zijthoff (secretaris), C.S. de Jong (penningmeester) en J. de Goede (commissaris). Er waren toen drie  mogelijkheden om tot een zaterdagafdeling te komen, namelijk:

  1. als onderdeel van de v.v. Heerenveen
  2. als onderdeel van de gymnastiekvereniging C.S.C.
  3. een zelfstandige club op te richten

De keuze viel op optie drie. Zo werd op 31 maart 1954 om ongeveer 22:00 uur in hotel Vernimmen aan de Dracht in Heerenveen onze voetbalvereniging geboren.

Door de christelijke MULO-school aan de Burgemeester Falkenaweg te Heerenveen werd een leslokaal beschikbaar gesteld, waar op 10 april de inschrijving van de eerste leden plaatsvond. Dit waren er 33 in totaal. De eerste onderlinge wedstrijden werden gehouden op een veld achter Hotel Tjaarda. Nog hetzelfde jaar werd door de gemeente Heerenveen het veld aan de Rozenstraat beschikbaar gesteld.

Als clubkleuren werden gekozen zwart en wit. Gelijk het eerste seizoen promoveerde het eerste elftal naar de 2e klas van de Friese Voetbal Bond (FVB). Het ledental bedroeg in het jaar 1956 reeds 68. Op 5 oktober 1956 vond de eerste feestavond plaats in de “blauwe zaal” van de Schouwburg (waar nu het gemeentehuis staat). Door de heer Steenwijk werd een paar gratis schoenen beschikbaar gesteld.

Artikel oprichting Heerenveense Boys (LC 06-05-1954)

Bron: Leeuwarder Courant, 06-05-1954

Toelatingsbewijs KNVB Heerenveense Boys (14-07-1954)

Bron: KNVB, 14-07-1954

1959 / Promotie naar KNVB

Vanaf de oprichting van Heerenveense Boys in 1954 groeide de voetbalvereniging gestaagd. Met het groeiend aantal leden nam de druk op het bestuur toe. In de algemene ledenvergadering van 2 september 1959 in de Koornbeurs werd zonder stemming in het bestuur opgenomen wijlen de heer T. Kamphuis, die in diverse functies de vereniging vele jaren heeft gediend. In 1959 was het ledenaantal gegroeid naar 112. Een spectaculaire groei, die zich de daaropvolgende jaren steeds heeft doorgezet. Door deze groei ontstond al snel ruimtegebrek.

Bovendien was het Rozenveld eigenlijk te klein voor officiële wedstrijden van het eerste team. Het eerste vond onderdak op het sportpark Noord van v.v. Heerenveen. Het sportpark van Heerenveen was destijds gelegen aan de J.H. Kruisstraat tegenover ziekenhuis Tjongerschans en naast het voormalig stadion van sc Heerenveen, dat in 1985, een jaar na de dood van clubicoon Abe Lenstra, naar hem vernoemd werd.

Dat seizoen, 1958-1959, werd Heerenveense Boys 1 kampioen van de 1e klasse van de Friese Voetbal Bond (FVB) en promoveert daarmee naar de 4e klasse KNVB. Onderstaand het kampioensteam.

Heerenveense Boys kampioen 1958-1959

1972 / Wijziging clubkleuren

Tijdens de algemene ledenvergadering in juni 1972 wordt besloten het traditionele witte shirt met zwarte V te vervangen voor shirts in de groene en witte kleur.

Heerenveense Boys in origineel tenue

1993 / Zaalteam Fries kampioen

Nadat het veldteam van Heerenveense Boys in 1988 kampioen werd bij het Open Fries Kampioenschap (OFK) veroverde in 1993 ook ons zaalteam deze prestigieuze titel.

In de Frieslandhal in Leeuwarden werd tijdens de finale met maar liefst 6-1 gewonnen van DTD (De Trije Doarpen). In totaal streden ruim 150 teams om deze felbegeerde titel.

Zaalteam Heerenveense Boys Fries kampioen (OFK 1993)

Op de teamfoto staan v.l.n.r.
Achterste rij: Jacques Willemse (leider / coach), Ulke Klomp (grensrechter), Jippe Braaksma, Arnold Postma (geblesseerd) en Martin Tigchelaar.
Voorste rij: Wietze Smid, Geert Smid, Stefano Hansma en Rintje Heeringa.

1995 / Dreamteam Nederlands kampioen

Toen het Nederlands elftal in 1988 Europees kampioen werd ontstond er bij de Heerenveense Boys een team wat hard op weg was om deze prestatie te evenaren.  Het team bestond uit een mix van talenten, doorzetters, “grote” en kleine jongens en werd gecoacht door een duo waar FC Barcelona jaloers op zou zijn.

De coaches, Sieb Bosma en Geert Smid, begonnen te bouwen aan hun ‘Dreamteam’. De kracht van het team was dat ze allemaal voor elkaar werkten en elkaar hielpen waarbij ze aan werden gemoedigd door hun grote steun en toeverlaat, de ouders.

In de daarop volgende seizoenen, periode F1 tot en met B1, wierp dit zijn vruchten af. Zo werd het Dreamteam maar liefst:

  • 3x Fries kampioen
  • 4x bekerkampioen
  • 10x zaalkampioen
  • 15x veldkampioen

De grootste prestatie was echter in 1995. Het Dreamteam werd Nederlands kampioen in de zaal en speelde daar als enig clubteam. De tegenstanders waren allemaal selectieteams, samengesteld van clubs als Ajax, PSV en Feyenoord. Het feit dat dit team, Heerenveense Boys D1, als clubteam Nederlands kampioen werd bewijst maar weer hoe belangrijk het is dat je als team ook echt een team vormt!

Dreamteam Heerenveense Boys

Op de teamfoto staan v.l.n.r.
Staand: Sieb Bosma, Maurice Wemekamp, Gerben Bosma, Emiel Groeneveld, Anne Baas, Jeroen Mencke, Gerlof Oudega, Gerlof Baas en Geert Smid.
Zittend: Theo de Jong, Arjen Heida, Eelco Bakker, Julius Tichelaar, Michel Lavin Luengo en Richard van der Velde.

2012 / Aanleg kunstgrasveld

Door toenemende bezetting van de velden van Heerenveense Boys i.c.m. aangetroffen vervuiling in de grond onder ons trainingsveld heeft de gemeente Heerenveen besloten tot de aanleg van een kunstgrasveld op sportpark ‘de Akkers’.

Begin september 2012 zijn de bouwhekken ter afbakening van de bouwgrond geplaatst en zijn de graafwerkzaamheden ten behoeve van de grondsanering van ons trainingsveld begonnen. Vervolgens startte het traject tot het neerleggen van het nieuwe kunstgrasveld. Deze werkzaamheden zijn medio november afgerond. Op vrijdagavond 23 november 2012 is ons kunstgrasveld officieel en feestelijk geopend. Heerenveense Boys Vrouwen 1 nam het op tegen sc Heerenveen Vrouwen 1. Vervolgens waren diverse festiviteiten in onze kantine.

Heerenveense Boys Vrouwen 1 - sc Heerenveen Vrouwen 1 (23-11-2012)

2013 / Nederlands Kampioen 35+ 7×7

Nederlands Kampioen 7 tegen 7

Het 35+ team van Heerenveense Boys had zich in 2013 opgegeven voor 7 tegen 7 voetbal georganiseerd door de KNVB. Na eerst een regionale- en daarna een districtsfinale gewonnen te hebben, mocht het 35+ team op zaterdag 15 juni naar de finale in Zeist om te gaan spelen met 5 andere districtswinnaars om de nationale titel. Door de KNVB was geregeld dat het team bij sportpark ‘de Akkers’ door een touringcar opgehaald werd. Er konden dus ook mooi wat supporters mee. Ook ons 45+ team had zich geplaatst voor deze finaledag. Een dubbeldekkers was nodig om beide teams en hun supporters naar Zeist te brengen. Het team had zich voorgenomen om er een leuke, sportieve en gezellige dag van te maken. De finaledag was gehaald en de missie was wat dat betreft al geslaagd.

In Zeist waren twee poules van elke drie teams. De eerste twee teams van elke poule plaatste zich voor de kruisfinale. Na de eerste wedstrijd te hebben gewonnen, was AJAX de tegenstander in de tweede poulewedstrijd. Fanatieke jongens die echt waren gekomen om dit toernooi te winnen. Deze wedstrijd werd helaas verloren. Daardoor werd Heerenveense Boys tweede in de poule en was de tegenstander in de halve finale de nummer één van de andere poule. Na een moeilijk begin eindigde deze wedstrijd uiteindelijk in 1-1. Strafschoppen moesten bepalen wie uiteindelijke in de finale zou komen. Na enkele goed ingeschoten strafschoppen en goede reddingen van onze keeper plaatste Heerenveense Boys zich voor de finale. Toen gebeurde er ook iets met het team. “We staan nu in de finale en dan willen we winnen ook!” Extra motivatie was dat de tegenstander van de finale het fanatieke AJAX was. Het team waar in de poulefase van was verloren.

Het was een zware finale, waarin AJAX de iets betere kansen had. De wedstrijd eindigde in 0-0. Wederom strafschoppen. Onze strafschoppen werden goed ingeschoten en onze keeper had weer een paar zeer goede reddingen, waardoor onze laatste strafschopnemer niet eens aan de beurt hoefde te komen. Gewonnen! Nederlands Kampioen!!

Dit was wel het laatste waar voorafgaand aan deze mooie dag aan was gedacht. Na afloop werd een mooi feestje gevierd. Ook de busreis terug naar Heerenveen was fantastisch! Mede omdat het 45+ team van Heerenveense Boys ook nog eens de derde prijs had gewonnen! Een fantastische dag voor de spelers en voor Heerenveense Boys!

Nederlands Kampioen Continental 35+ in Zeist (Foto: Soenar Chamid)

Het 35+ team bestond uit de spelers Hilco de Vries (keeper), Lammert Haarsma, Minze Aardema, Tsjipke Hofstra, Martin Tigchelaar, Gabe Teun Top, Cees van der Schaar, Peter-Freddie de Haan en Wietse van der Zee. De leiders waren Alex Bosma en Evert-Ruurd de Jonge.

2013 / 25 jaar G-voetbal

Al 25 jaar lang bestaat er bij Heerenveense Boys een afdeling G-voetbal.

Dit seizoen, 2012-2013, voetballen er twee G-teams mee in KNVB competitieverband en dat is voor de provincie Friesland uniek! In veel plaatsen in Friesland wordt ook wel G-voetbal georganiseerd, maar nergens in Friesland is een club die hun G-voetballers mee laat voetballen op normaal competitieniveau. Jammer is dat wel, want dit betekent dat onze G-teams al hun tegenstanders moet opzoeken in Drenthe of Groningen.

Op vrijdagavond 26 april 2013 werd er ter ere van dit 25-jarig jubileum een klein feestje georganiseerd. Er was een team geformeerd van bestuursleden die het ging opnemen tegen drie G-teams (mix van G1 en G2). Het bestuur kwam uiteindelijk als overwinnaar uit de bus, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Er werd fel gestreden om de punten en er werd veel gevraagd van de conditie van de bestuursleden.

25 jaar G-voetbal Heerenveense Boys (26-04-2013)

Voorafgaand aan de wedstrijden werd er een grote teamfoto gemaakt in de nieuwe teamkleding (trainingspakken en bedrukte wedstrijdshirts) van sponsor WoonFriesland. Siebren Bosma was hiervoor namens WoonFriesland aanwezig. Hij ging met G-team op foto, maar speelde ook mee in het bestuursteam tegen de G-afdeling. Speciaal van deze sponsoring is wel dat WoonFriesland de G-afdeling van Heerenveense Boys wel een heel warm hart toedraagt en het nu al voor de derde (10 jaar!) achtereenvolgende periode sponsort!

Na afloop van de wedstrijden was er feest voor alle G-voetballers, familie en vrienden in onze kantine. Tijdens dit feestje werd er nog even kort aandacht besteed aan dit 25-jarige jubileum van de G-afdeling van Heerenveense Boys. Speciaal daarbij werd benoemd dat er al zeer geruime tijd één en dezelfde hoofdtrainer voor de groep staat. Anita Hadderingh traint en coacht al 20 jaar onze G-afdeling! Jarenlang was dat alleen G1, maar sinds drie jaar is er ook een G2. In al die jaren is Anita geholpen door vele vrijwilligers, maar tijdens deze avond werd Anita toch even naar voren gehaald omdat 20 jaar de drijvende kracht achter onze G-afdeling toch wel heel speciaal is!

Anita mocht dan ook van het bestuur van de Heerenveense Boys het cadeau in ontvangst nemen. Voor de trainingen en wedstrijden werden 16 nieuwe trainingsballen aangeboden.

Na deze plechtigheden ging het feestje tot circa 23:00 uur in volle vaart door, waarbij een aantal G-voetballers zich ontpopten tot ware DJ’s.

Hoofdsponsor

Co-sponsor

Subsponsoren

Overige sponsoren